Mod – vad är det?

Nelson Mandela, säger något klokt om essensens i mod – det måste finnas en rädsla, ett motstånd, något att överkomma annars är det inte en modig handling.

“Courage is not the absent of fear but the triumph over it!” Med denna definition kan vi inte säga vad som är mod utan vad mod kännetecknas av.
Jag hyser ett riktigt motstånd till råttor. Tror mig veta varför men har aldrig ansett det vara viktigt att överkomma detta förrän min son förra vintern, sa – jag vill ha råttor. Utan att gå in på varför det var viktigt att just i denna situation faktiskt säga ja, gjorde jag detta. Det följdes sedan av att vi fick titta på bilder-, läsa på om råttor, vi åkte och hälsade på råttor. Sen ville han inte ha råttor. Jag gillar dem fortfarande inte men motståndet har minskat. Modet har ökat.

Mod är t.o.m en kardinaldygd tillsammans med förstånd, rättvisa och måttfullhet. Modet handlar om att handla i övertygelse trots att det kan finnas negativa konsekvenser.

Detta tycker är viktigt! Om vi tycker något är viktigt bör det innebära att vi är beredda att agera. Om vi inte agerar så är det inte viktigt. Aristoteles menade att mod är den dygd som möjliggör alla andra dygder vilket jag faktiskt tycker att det ligger något i – för att kunna utvecklas som individ eller organisation måste vi fatta viktiga beslut och i dag oftast i en osäker och föränderlig miljö.

Att kunna visa mod och fatta modiga beslut är grunden till all förändring mänsklig som organisatorisk.

Vad kan man då göra för att bli modig – dvs handla i enlighet med sin övertygelse eller göra något trots att det finns ett motstånd. För tydlighetens skulle bör det här sägas att ibland skiljer vi på psykiskt och fysiskt mod. Det fysiska modet handlar om att övervinna smärta, kroppsliga plågor medan det psykiska handlar om att övervinna risker, negativa konsekvenser.
–       Om du undviker det, kommer du inte att bli modig
–       Försök att ta det steg vis, all förändring börjar med ett litet steg, jag tittade på bilder av råttor innan jag närmade mig de levande
–       Prata med andra om din rädsla
–       Kanske kan du hitta någon som kan hjälpa dig?

Som ledare är det din uppgift att se till att dina medarbetare utvecklar en förmågan att bli modiga. Du
–       Visar att du litar på dem
–       Visar att du ser deras potential
–       Vid misslyckande så ser du till lärandet
–       Visar riktning utan att tala om hur
–       Visar att du bryr dig om hela människan inte bara funktionen
–       Visa att du kan känna rädsla, oro,
–       Visa att du kan misslyckas
–       Bevarar ditt lugn när det blir stressigt

Tänk att du är den som leder klättringen, det är du som håller i repet som säkrar klättraren, du är säkerheten så att fallet inte blir dödligt, du kan ge överblick från din position och stötta klättraren genom att påpeka möjliga vägval upp för vägen. #ledarskap#mod#självledarskap#nelsonmandela#klättring#coaching

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: