Morgonstund har guld i mun…

Förra veckan deltog jag i Knowly week. Ett event som anordnas av företaget Knowly som vill utveckla lärandet i företag.* Veckan erbjuder inspel av forskare eller andra intressanta talare mellan klockan 8-9. Presentation är ca 40 minuter och sen 20 minuters frågestunder. Efter detta kan de som önskar följa med till breakoutroom – ja för eventet är digitalt. Förra veckan var vi 1000 personer intresserade av lärande och utveckling i företag som började våra dagar tillsammans. Häftigt.

Vad tog jag då med mig från förra veckan,

Veckan började med Anna Gullstrand från Mentimeter som presenterade de senaste rönen kring hjärnan och lärande. Hennes pass var inspirerande, vi var aktiva via mentimeter och vi fick praktiska tips om hur vi kan bygga våra lärande sessioner, mixa, blanda innehåll med övningar, var tydlig med vad lärandet är, se till att sammanfatta.

Efter detta blev det ett praktiskt exempel från Rebecka Thulin från Handelsbanken som öppet delade med sig av deras lärresa för 600 chefer. Spännande, deras framgångsfaktorer kunde sammanfattas i

  • Direkt tillämpbart – cheferna måste kunna använda det direkt
  • Löser behover och de upplevda behoven
  • Beprövade verktyg och metoder som är enkla att använda
  • Erfarenhetsutbyte och reflektion med kollegor enligt en mall som stöd
  • Färdighetsträning i samtal

Sen dök vi rakt in i forskningen med Caroline Lornudd som visade en icke publicerad studie kring hur konsulter uppfattar sin roll i lärandet. Superrelevant och intressant att få vara med och ge input i hur resultatet kan förstår. Vi kan säga det som vi upplever i vardagen har evidens i forskningen – beställaren och du som konsult har olika uppfattningar om vad som är framgångsrikt. Vi, konsulter vill skapa beteendeförändringar, medan beställaren oftast vill lösa ett problem.

Hur kan detta sammanfogas – behovsanalysen är superviktig för resultatet. Släpp in bollen där, för en diskussion med beställaren! Sen utmanade hon oss rejält med slutfrågan Kan konsulternas höga ambition göra att de biter sig själva i svansen?

Chefen då, ja det blev fokus när Patrik Ågren från Postnord berättade om den kulturförändring som de gjort och gör. Utifrån chefen komplexa situation och med Peter Senges lärande organisation byggde Postnord upp en stödstruktur med interna och externa tränare till cheferna. De interna tränatränarna utbildade och fick stöd i sitt eget nätverk och byggde på så sätt även ut kompetens och kapacitet i hela systemet. Men det som kanske fick alla att sätta kaffet är i vrångstrupen var att Patrik var tydlig med att hans vision var om 7 år! Då skulle förändringen var i full kraft. Att ha ett tydligt framtidsmål gjorde att processen drevs framåt.

Som om det inte skulle vara nog så avslutades denna vecka med en fyrverkeripjäs av internationella mått Dr Ina Weinbauer-Heidel som med sin forskning om vad som verkligen transformerar blev en sammanfattning av veckan innehåll. Forskningen visar att det är 100 faktorer som kan påverka lärande men det finns 12 faktorer som är helt oberoende av individ och sammanhang vilket hon på ett superpedagogiskt sett presenterar i boken What makes traning really works, har du inte den i bokhyllan – skaffa den. Vi fick tre exempel men jag tänker bara ta upp en för den är the holy graal of transforming – chefens delaktighet och stöd!

I studier visar det sig att detta är faktor 1,2,3 så här finns det effekt att hämta. Hjälp chefen med enkla verktyg, frågeformulär så medarbetaren får det stöd som behövs.

För att deltagaren skall lyckas i sin transformering krävs även att du och jag ger tid åt planeringen om vad som skall hända när utbildningen är klar och som vi ofta i coachingen frågar våra klienter – vad skall du göra nu, vad är det minsta , första du kan göra för att närma dig ditt mål

Så det blir frågan vad gör du idag för att nå ditt mål?

*Jag har inget samarbete med Knowly, fotona är lånade från Knowlys presentation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: