Tid och fokus

Jag har tidigare skrivit om pomondorometoden som handlar om att dela upp våra uppgifter i 25 minuters intervaller och där vi efter intervall 4 behöver en längre paus. Metoden är således att fokusera på tidsanvändning. Hjärnforskningen visar att de flesta av oss klarar av att fokusera på en svår uppgifter i 25 minuter.

Men det finns andra saker som påverkar hur tiden påverkar oss. Jag får ofta höra att jag hinner så mycket, hur hinner du med?

Jag tror att det finns tre saker som påverkar vårt fokus och det är hur vi ser på både tiden och det vi skall göra. Ser vi tiden som något som rusar iväg som en hal tvål blir det svårt att göra något. Är tiden en resurs som vi kan använda blir det enklare, då kan vi se möjligheterna med den tid vi har. Vi kan kalkylera och använda tiden istället för att den ”använder” oss. För att ta befälet över tidsfokus kan du göra:

1.     Att skapa en positiv föreställning (attityd) till det som skall göras är en bra strategi. Hjärna är luststyrd och söker lust snarare än obehag. Uppfattar vi uppgiften som lustfylld är det större chans att vi orkar fokusera på den. Och det fina med hjärnan är att den gör vad vi tänker, om vi tänker att det blir jobbigt är sannolikheten stor att det känns jobbigt men om vi ler och tänker att detta blir kul blir sannolikheten att det blir kul.
2.     Andra strategin hänger ihop med pomondorometodens sätt att tänka, dela upp stora uppgifter i mindre delar.
3.     En ytterligare strategi är här att använda sig av en belöning, när jag gjort detta så får jag detta. Jag har en liten lista med belöningar av olika slag alltifrån att äta något jag gillar, till att när jag fått den där kunden skall jag fira genom att köpa nya kängor. Vad som är belöningen just för dig är det bara du som kan veta.

Vårt fokus, vår attityd påverkar det vi kan göra men det har också visat sig att känslan av självständighet, kontroll påverkar inställningen till uppgiften. Om jag uppfattar att jag själv kan kontrollera t.ex utförandet av en uppgift är det större chans att jag slutför uppgiften och har en positiv inställning snarare än om jag blir detaljstyrd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: